Заява ЄАП щодо ситуації навколо епідемії Covic-19 та проведення психотерапії у цей час.

Шановні друзі, шановні колеги.

Всі ми живемо у дуже незвичні часи – навіть під час війни не було обмежень соціальних зборів такої різкої міри. Ми є однією з найбільш негативно постраждалих професій у цьому появі ізоляції.

Однак ми, мабуть, краще, ніж хто-небудь, знаємо, наскільки контакт і відносини є важливими в часи кризи та невизначеності. Нарешті, всі наші спроби вирішені, щоб люди почували себе краще з іншими.

Зараз ми опинилися в дуже особливій ситуації. Прямий особистий контакт у більшості європейських країн перешкоджає або навіть забороняється. Навіть без цих офіційних заходів ми розуміємо, що це спосіб захистити багато життів.

Тож, єдиний спосіб допомогти нашим клієнтам / пацієнтам – це робота за допомогою Інтернету чи телефону. Ми розуміємо, що в останні роки цей вид роботи набув популярності, але все ще залишається меншиною в нашій практиці. Тепер він повинен стати обов’язковим способом роботи, досить інтенсивним.

Таким чином, ЄАП пропонує проект документа про подібну терапію, підготовлений, головним чином, нашим колишнім президентом ЄАП Адріаном Роудесом, та збірку регуляторних документів з цього приводу з різних європейських країн. Ми сподіваємось, що це допоможе вам почуватись трохи компетентніше, працюючи в цьому підході. За короткий час ми плануємо включити на нашому веб-сайті деяку функцію “FAQ”, що стосується різних питань у кризові часи, тому питання щодо Інтернет-терапії можуть також отримати увагу та відповіді.

Будьте здорові, зберігайте спокій, зберігайте разом!
Євгеніус Лаурінайтіс,
Генеральний секретар ЄAП

Проміжні поради щодо проведення психотерапії в інтернеті

Дорогі колеги,

Населення Європи та європейські психотерапевти стикаються з безпрецедентною ситуацією зі швидким поширенням коронавірусу (або Covid-19) по всій Європі. Нас все частіше просять «самоізолюватись» у разі зараження, але також уникати прямого контакту з іншими людьми, а також уникати «зайвих» подорожей.

Це вперше в історії, коли психотерапевтична практика обмежується настільки глибокими способами, і тому ми опиняємось у незвіданих водах. Як психотерапевти, ми працюємо з багатьма вразливими клієнтами або пацієнтами, яких нам не варто легко відмовитись від їхніх життєвих проблем, проблем, які можуть ще більше посилитися через проблеми, що виникають із ситуацією з коронавірусом у деяких випадках.

На щастя, відносно недавній розвиток «Інтернет-психотерапії» надає можливості продовжувати працювати та підтримувати принаймні тих клієнтів / пацієнтів, які можуть та бажають брати участь у цих нових медіа-технологіях. Деякі з вас вже працюють в Інтернеті в рамках своєї психотерапевтичної практики. Для інших може бути новим завданням опанувати як технологію, так і особливості психологічних просторів, пов’язаних із зустрічами в Інтернеті.

В останні роки Інтернет-психотерапія розвивалася як виразний різновид психотерапії чи, можливо, навіть як нової модальності, яка поряд із можливостями, можливостями, а також викликами та прихованими небезпеками має правила, етикет та методи. На жаль, рекомендації з належної практики та онлайн-психотерапевтичної освіти досі не є доступні у всій Європі.

Отже, ЄАП публікує під керівництвом попереднього президента ЄAP Адріана Роудеса “Тимчасової поради щодо проведення психотерапії в Інтернеті”. Ми продовжуватимемо розробляти ці настанови та пов’язану з ним електронну бібліотеку, але тим часом ця проміжна порада надасть необхідну інформацію та рекомендації європейському психотерапевтичному співтовариству.

Будь ласка, знайдіть Інтернет-наставнови ЄAP (pdf) тут.
http://news.europsyche.org/eap_member…/EAPonlineGuidance.pdf

У цьому спеціальному інформаційному бюлетені ми також включаємо добірку практичних порад та ідей, які слід врахувати, які, ми сподіваємось, вам допоможуть:

Зараз ми вивчаємо технічні проблеми, пов’язані з онлайн-форумом або запитанням і відповідями, щоб підтримувати обмін ідеями та найкращою практикою серед психотерапевтів, пов’язаних з ЄAP. Ми сподіваємось, що незабаром нам вдасться щось встановити. Ми також прагнемо надати посилання на короткі навчальні модулі в Інтернеті, які можуть підтримувати практику онлайн-психотерапії. Щоб отримати подальші оновлення та інформацію з цих питань, зверніться до веб-сайту EAP: https://www.europsyche.org

Том Варнеке,
Березень 2020 року

* Переклад рекомендацій члена-Екзек’ютів Борд ЄАП пана Андріана Роудса щодо проведення он-лайн консультування та психотерапії
(*переклад Гугл та Андрія Молодорича)

ЄВРОПЕЙСЬКА АСОЦІАЦІЯ ПСИХОТЕРАПІЇ (ЄАП)
Проміжні поради щодо проведення психотерапії в Інтернеті

У відповідь на пандемію Covic-19 багато терапевтів розглядають можливість роботи в режимі он-лайн зі своїми клієнтами – щоб підтримувати терапевтичний контакт, але мінімізувати ризик як для клієнта, так і для терапевта.

“Інтернет-терапія” зазвичай стосується чотирьох форматів:
– телефон;
– відео-конференція;
– структурована електронна терапія;
– і миттєві повідомлення (МП або «текстовий чат»).

Є надійні докази того, що онлайн-психотерапія ефективна – але це не для всіх – клієнт або терапевт. І, хоча, онлайн-терапія поділяє теоретичні концепції та багато практик терапії віч-на-віч (F2F), існують і відмінності – так само, як існують відмінності між, скажімо, індивідуальною терапією та терапією пар.

Цей документ надається, щоб вказати на деякі проблеми, які вам доведеться розглянути, якщо ви не працювали в Інтернеті дуже багато. Це означає проміжний захід, і його не слід розглядати як повне навчання.

Його підготував Адріан Роудес, колишній президент ЄAP і нині голова АКТІ – “Асоціації з консультування та терапії в Інтернеті” (Великобританія). Це не є комплексним документом; подальші зміни будуть внесені на розгляд та ратифікацію до Ради правління ЄАП.

ОЦІНКА

Оцінка складна і потребує ретельної уваги.
Ті, хто не знайомий з роботою в Інтернеті або без навчання, будуть більш обережні при прийнятті онлайн-клієнтів.
Зокрема, вам доведеться звернути увагу на:

Ризики – як оцінити, контролювати та реагувати на:
– ризик самогубства та само пошкодження;
– потенційна шкода для інших;
– ризик для клієнта з боку когось іншого;
– наявність особистої підтримки;
– та необхідність збирання місцевої інформації для реагування на будь-який потенційний ризик.

Психологічний профіль клієнта:
– міцність Его;
– використання наркотиків та алкоголю;
– депресії;
– особистісні розлади тощо.

• Вам потрібно буде добре подумати про те, які контактні дані вам потрібно мати – у тому числі медичні працівники та соціальні працівники, які є місцевими для пацієнта.

КОНФІДЕНЦІЙНІСТЬ ТА БЕЗПЕКА

“Skype” не вважається безпечним способом бачення пацієнтів.
*Перегляньте “Примітку про вказівки щодо Skype” за адресою: https://acto-org.uk/faq/

Багато інтернет-терапевтів використовують Zoom.us (https://zoom.us/), оскільки це дуже безпечно.
– Відповідає дуже високим стандартам “HIPAA” – правової системи США щодо безпеки в Інтернеті (https://www.hhs.gov/hipaa/for-professionals/index.html);
– Zoom має безкоштовний сервіс, який дозволяє проводити зустрічі один на один; o Клієнтам не потрібно встановлювати Zoom на своїх комп’ютерах.

Вам доведеться нагадувати своїм клієнтам:
– Знайдіть приватне, безпечне місце для проведення сеансів (не в барі чи таксі!);
– Переконайтесь, що інші не можуть чути звук чи бачити екран;
– Зауважте, чи не говорите ви занадто голосно, якщо в навушниках;
– Обговоріть із своїм клієнтом, чи можете ви / не можете записувати сеанс;
– Якщо вони можуть вести прямий запис сеансів, вони повинні зберігати запис у захищеному безпечному файлі
– Вони можуть побажати очистити історію свого веб-переглядача або електронну пошту – чи тексти – після терапевтичного сеансу, щоб уникнути порушення інших конфіденційності інших осіб.

Також вам потрібно буде зберігати записи, комп’ютеризовані нотатки, контактні дані тощо у безпечних захищених файлах – так, як ви б зберігали фізичні нотатки у заблокованому шафі.
* Ви можете скористатися захищеною електронною поштою, наприклад, Hushmail (https://www.hushmail.com/) або ProtonMail (https://protonmail.com/).

КОНТРАКТ

Можливо, ви бажаєте переписати свій контракт на роботу в Інтернеті:

– щоб ваш клієнт дав згоду на роботу в Інтернеті – і яку форму терапії;
– уточнити, що робота охоплюється правовою системою вашої власної країни;
– і щоб робота була охоплена вашим професійним органом з питань етики та скарг (і дайте посилання).
– ви повинні заявити, що Ви не можете надати близьку «невідкладну допомогу», і підтвердити, що вони знають, як отримати доступ до цього місця;
– вам потрібно буде звернути увагу на наявність деталей “контакту з безпеки”.
– Щоб висвітлити, як буде здійснено оплату:
– рекомендується оплата заздалегідь;
– деякі пропонують різні тарифи або «попереднє бронювання» для роботи в Інтернеті;
– клієнти можуть мати право скасувати онлайн-послугу за певний час.
– ви можете укласти договір, що ви зберігаєте право власності на будь-який “запис” сеансу (відео, електронні листи, тексти).

ПИТАННЯ «УПРАВЛІННЯ»

– Вам потрібно забезпечити, щоб ваше страхування (або страхування роботодавця) покривало роботу в Інтернеті, особливо якщо воно є міжнародним;
– Перевірте, чи у вашому професійному органі чи юридичній системі немає конкретних правил / законів, що регулюють роботу в Інтернеті;
– Якщо ви працюєте на міжнародному рівні, вам потрібно перевірити, чи є в цій країні закони, що обмежують практику психотерапії.
– Вам потрібно буде оновити (або створити !!!) “Політику конфіденційності / GDPR” та “Соціальні медіа”, яка охоплює роботу в Інтернеті.
* [Дивіться моє: http://adrianrhodes.net/social-media-policy/ та http://adrianrhodes.net/privacy-policy/
*Зверніть увагу: це мій копірайт!]

ТЕХНІЧНІ ПИТАННЯ

Ви (та клієнт) потребуватимете (залежно від носія, яким ви користуєтесь):
– комп’ютер, планшет, смартфон (не рекомендується) – з:
– камерою, мікрофоном;
– можливо, навушники.
– достатню Інтернет-ширина широкосмугового сигналу або 4G-сигнал для середовища, який ви використовуєте.

Переконайтеся, що ви можете використовувати технологію; заздалегідь попрактикуйтесь.
– Майте (створіть) план Б, на випадок, якщо технологія підведе:
– або інший пристрій або електронний лист або номер телефону, який вони можуть використовувати.

Зверніть увагу на конфіденційність та безпеку сеансу в кінці сесії.

Якщо ви працюєте на міжнародному рівні, перевірте безпеку Інтернету в країні клієнта.
* Добра інформація доступна за посиланням:
– https://en.wikipedia.org/…/Internet_censorship_and_surveill…
– а щодо прав людини перевірте: https://en.wikipedia.org/…/List_of_human_rights_arHcles_by_….

• Структурована терапія електронною поштою є «асинхронною».
– наприклад, це не одночасний обмін електронними листами.
– як правило, пацієнт проводить «сеанс» (наприклад, 50 хвилин), пишучи повідомлення електронною поштою та надсилаючи його терапевту, наприклад, у вівторок.
– терапевт може прочитати його потім – але, пізніше (скажімо, у четвер), він прочитає (знову) і відповість електронною поштою, написаною за 50 хвилин.

• Система миттєвих повідомлень (М.П. – текстовий чат) є синхронною:
– терапевт та клієнт надсилають один одному текст за погоджений час сесії (скажімо, 50 хвилин);
– МП, якщо зроблено безпосередньо на смартфоні, комп’ютері чи планшеті, клієнт буде мати копію сеансу; подумайте, чи хочете ви цього;
– якщо MП виконується на захищеній платформі, такі як Zoom, ви можете контролювати будь-який запис;
– більше, ніж будь-яка інша терапія, це вимагає кваліфікованого використання контр-переносу.

КЛІНІЧНІ ПРОБЛЕМИ
Люди по-різному діють в Інтернеті; Вам, можливо, доведеться адаптувати свою теоретичну точку зору або клінічні методи для відповіді. Зокрема:

– «Цифрові вихідці», які виросли в Інтернеті, знають його набагато більше, ніж «цифрові іммігранти», яким довелося вчитися пізніше в житті.
– Ви, ймовірно, втратите «присутність» з деякими клієнтами – але інші будуть процвітати і здаватимуться більш інтимними в Інтернеті – особливо в роботі по телефону або МП
– “Ефект дезінгібації в Інтернеті означає, що деякі люди відкриваються в Інтернеті дуже швидко та інтенсивніше. Це може бути вражаючим спочатку. (https://www.researchgate.net/…/8451443_The_Online_Disinhibi…)
– В результаті захисти та опір можуть бути значно знижені.
– “Диференціал потужності” змінено на набагато рівноправніші відносини:
– ви не будете сильно “володіти” терапією;
– клієнти часто більш “природні”, ніж у налаштуваннях F2F (віч-на-віч);
– вони більше схожі на “клієнтів”, ніж на “пацієнтів”;
– Аналогічно, «вільні асоціація» повинна розглядатися інакше Інтернеті:
– люди будуть «зустрічатися» у власному просторі;
– вони можуть показати вам фотографії; артефакти тощо,
– вони можуть «приходити», сидячи в різних кімнатах будинку – або в саду;
– Клієнти також можуть використовувати домашніх тварин, подушок, їжу тощо як захисні засоби;

Однак усе це є МАТЕРІАЛОМ для врахування та включення – не засуджується.

– Робота зі структурованою електронною поштою, телефоном або MП (“текстом”) може бути дуже інтенсивною, якщо виконано належним чином (і “контр-перенос” особливо важливий).
Однак недбалий терапевт може легко відволіктись і втратити концентрацію.
– Терапевти різних модальностей можуть – повинні – коригувати свої прийоми – наприклад художня психотерапія, когнітивна аналітична терапія – навіть психоаналітичні терапевти.
– Вам потрібно буде приділити особливу увагу звуку, освітленню та фону, якщо використовуєте відео; попрактикуйте це «оком клієнта», перш ніж почати працювати в Інтернеті.

Терапевти можуть надмірно турбуватися про те, що відбувається в онлайн-терапії. Однак у терапії F2F (віч-на-віч) часто існують паралелі.

– Пацієнти прибувають із запізненням і змушують нас чекати;
– Вони різко виходять – несподівано йдуть > закривають кришку ноутбука;
– Сигнал випадає > хтось стукає у ваші двері;
– Вони одягаються або діють неналежно. (У мене колись був пацієн, що прийшо голий на сесію F2F під час роботи в лікарні!);
– Вони можуть залишити нас із занепокоєнням щодо їх безпеки в кінці сесій – як F2F, так і в Інтернеті – і без змоги “діяти”.

Вам доведеться приділити особливу увагу закінченню терапії – і тому, як вони будуть підтримуватися.

КОНТРОЛЬ ТА НАВЧАННЯ

Оскільки робота в Інтернеті, в більшості випадків, дуже схожа на терапію F2F. Подумайте про пошук супервізора, який знає роботу в Інтернеті.

Ще краще, знайти хороший тренінг по підготовці до роботи в Інтернеті.
[AКTІ рекомендує після-дипломний тренінг у цій кваліфікації – 80 годин навчання.]

Нарешті, AКTІ формулює “Компетенції” для онлайн-терапії. Перший проект доступний за посиланням:
https://acto-org.uk/acto-recomnded-competences-for-counsel…/

Адріан M. Роудес,
17/03/2020