Доброго дня, шановні колеги.

Коронавірус, на жаль, проник у різні частини життя. Процес і наслідки від
нього надовго залишиться в наших історіях.
Головна цінність, яку ми перевірили на практиці – це те, що важливо об’єднуватися і давати стільки ресурсу, скільки готові в цей момент. Важливий вклад кожної людини.

Українська асоціація Транзакційного аналізу зібрала інформацію про діяльністьсть сертифікованих спеціалістів та діяльність осередків УАТА під час пандемії COVID-19.

У наслідок карантину більшість педагогічних працівників та вихователів дошкільних закладів, батьків та дітей відчули значний стрес. Ганна Яворська (ТSТА (p), PhD, Україна) підготувала та провела на волонтерських засадах протягом місяця он-лайн заходи для спеціалістів з цієї сфери. Ганна коментує:
«Ми розуміємо, що ми можемо надати емоційну та інформаційну підтримку педагогічним працівникам, батькам. Ситуація ізоляції та вимушеність переходу звичайної освіти на дистанційну платформу шоковала людей. На педагогів, вихователів та дітей прийшовся дуже великий тиск в наслідок вимушеного карантину. Тому я вирішили якомога швидше зробити он-лайн підтримку в чотирьох закладах шкільної та дошкільної освіти України. Я ознайомила їх з теорією стресу, петлею втрати Кюблер-Рос, а також теорією пасивності Дж.Шиф, багатосторонніх контрактів Ф.Інгліш. Я вважаю, що Українська асоціація Транзакційного аналізу є дуже потужною та спеціалісти організації можуть підтримати людей в скрутний час».

Сергій Мордюшенко (Президент УАТА, CTA (p), PhD, Україна), Ганна Яворська (ТSТА (p), PhD, Україна) та Ганна Абаніна (CTA (p), PhD, Україна) проводять на волонтерських засадах онлайн лекції з практики ТА для студентів ВНЗ України, місто Київ.

Сергій Мордюшенко висловився: «Україна, на жаль, має досвід перебування в стресових ситуацій, ще з часів Майдану 2014 року. Томи УАТА готова була з настанням карантину підтримувати студентів -психологів вищих навчальних закладів України. Ми вважаємо за необхідно ділитися досвідом нашої ТА-практики в роботі зі стресовими ситуаціями».

Галина Качур (СТА-п) організувала групу підтримки в онлайн-форматі для медичних працівників. Галина прокоментувала:
«Група буде працювати стільки, скільки буде потрібно. Як мінімум, увесь період карантину».

Олена Лисенко (СТА-п) здійснила переклад та поширила матеріали американських колег, які дають рекомендації стосовно підтримки дітей і дорослих із розладами аутичного спектру в умовах пандемії. Олена також провела 2 безкоштовні зустрічі підтримки кандидатів СТА.

Ярослав Іванчишин, голова Львівського осередку повідомив про публікацію списку спеціалістів, які готові надавати безкоштовні консультації для людей у випадку звернення.

Валентина Захарченко (CTA-п) продовжує організовувати інтервізійну групу для професійної підтримки колег з акцентом на діяльність в умовах коронавірусу. Валентина здійснила серію публікацій у соціальних мережах для психологічної підтримки клієнтів та підписників, для їх мотивації в умовах карантину. А також надає безоплатні консультації для клієнтів, які не можуть оплатити зустріч через карантин.

Вікторія Старченко (СТА-п) повідомила, що у Кременчуцькому осередку розпочався проект допомоги лікарям, медперсоналу, які перебувають в зоні ризику, пов’язаних з вірусом COVID-19. Наразі здійснено розсилку листів із пропозиціями від психологів до медичних закладів та до органів місцевої влади.

Ми дякуємо усім спеціалістам за включеність, за Вашу роботу, за ту діяльність, яку Ви здійснюєте щодня. Вклад кожної людини важливий і цінний для розвитку суспільства та його підтримки.