Колеги!

Вітаємо Вас із особливим днем для транзакційних аналітиків. 110 років тому у цей день народився Ерік Берн. Пропонуємо пригадати шлях зародження Транзакційного аналізу від народження Еріка Берна до 2020 року, коли ми сьогодні маємо можливість дізнатися щось зовсім нове про ТА.

У сім’ї лікаря Девіда Бернштайна і письменниці та редакторки Сари Гордон народився хлопчик на ім‘я Ерік Леннард Берштейн, який пізніше дасть розвиток психологічному методу. Тато часто брав хлопчика з собою на роботу. Біографи відмічають той факт, що сам Ерік любив грати в лікаря і йому доводилося використовувати різні методи, щоб вмовити дітей грати роль його пацієнтів.

Ерік Берн навчався в Монреалі, де отримав ступінь магістра хірургії та доктора медицини. Пізніше був переїзд до США та проходження інтернатури. У цей період, через антисемітські настрої, своє повне ім‘я чоловік змінює на Ерік Берн. Перебравшись до Нью-Йорку, Ерік Берн стає асистентом у лікарні та відвідує спеціальний навчальний курс в Нью-Йоркському інституті, де детально знайомиться із психоаналізом.

Пізніше Ерік Берн вступає в армійський медичний корпус і вперше ознайомлюється з груповою терапією. Через кілька років чоловік переїздить до Каліфорнії і починає роботу над своєю першою книгою «Психіка в дії» і розробляє теорію его-станів, що аналізувалися, виходячи з розповіді пацієнтів про себе.

Ерік Берн займається розробленням концепції Транзакційного аналізу і в 1956 році Берн подав заяву в психоаналітичний інститут Сан-Франциско і втретє отримує відмову. Про цей випадок Берн писав:
«… Після п’ятнадцяти років психоаналітичний рух і автор офіційно розійшлися (залишившись в хороших відносинах)»

У 57 році Ерік Берн на конференції в Лос-Анджелесі представляє доклад: «Транзакційний аналіз: новий та ефективний метод групової терапії»

Ерік Берн продовжував практикувати та писати. Книги, що були видані, починаючи з 1961 року:

«Транзакційний аналіз у психотерапії».
Робота «Структура і динаміка організації груп».
«Ігри, в які грають люди»
«Принципи групового лікування»
«Що ви говорите після того, як кажете Привіт?»

У 1962 році з’являється журнал «Бюлетень транзакційного аналізу».
Через два роки була створена Міжнародна асоціація Транзакційного аналізу.

У 1971 поці була створена меморіальна премія Еріка Берна, яка щороку вручається за значний вклад у розвиток теорія та практики ТА та інтеграцію ТА з іншими психологічними модальностями.

У 2020 році відбувається значима подія, пов’язана з Еріком Берном – відкриття архівів його статтей про ТА
https://www.ericbernearchives.org/

Колеги, ми вітаємо Вас у цей день та бажаємо натхнення розвивати Транзакційний аналіз у нашій країні та світі.