Шановні члени УАТА, висловлюємо щирі співчуття всій нашій країні та розділяємо той біль від руйнувань, які чинить армія росії.
У Всесвітній день психічного здоров’я, який відзначається щорічно 10 жовтня, важливо говорити про психічну рівновагу у цей складний період. Українці по всьому світу щодня приймають виклики та вчаться стабілізації в різних умовах. Підтримка та інформація є важливими складовими на цьому шляху.
Сьогодні, ми запитали у сертифікованих спеціалістів УАТА, які рекомендації могли би допомагати українцям тримати баланс і продовжувати діяти та розвиватися.
Дякуємо усім членам за ту емпатію та тепло, яке ми проявляємо одне до одного.
_____________________________
Оксана Павенська, СТА-п:
🗻Найперше, що важливо зробити – це вижити. Тому треба зробити все для безпеки і захисту.
🗻Друге – це пам’ятати, що в моменти фізичної небезпеки, знижується здатність ясно мислити та аналізувати. Це означає, що необхідно постійно мати доступ до доствірної інформації про те, що відбувається. Потрібно перечекати і розуміти, що це страшне скоро завершиться.
🗻Третє – це страх за близьких. Зараз перебої з електрикою, зв’язком, тому необхідно домовитися про додаткові засоби зв’язку: сусіди, знайомі тощо. Не соромитися турбувати. Потрібно вижити.
Ми точно переможемо. Однак повинні вистояти зараз.
Слава Україні 💛💙
_____________________________
Гала Качур, СТА-п
Травма – це коли ми ніяк не можемо вплинути на те, що відбувається і залишаємося з цим на одинці.
Важливо:
1.Бути поруч із близькими, говорити, обійматися, прямо проговорювати:
“я з тобою”
“я тебе не залишу”
і приймати це від близьких.
2. Приймати рішення, хоча б найменші – де сісти, який чай випити.
Ми можемо обрати бути разом і пережити свої травми.
_____________________________
Вікторія Старченко, ПТСТА-п
Ми не жертви, ми уязвимі і вперті по-українські, завзяті і вільні.
Наша нація сильна, творча і розумна. Ми несемо здорове психологічне посилання: про життя, про захист кордонів, про досягнення, про кохання і рід.
Шановні колеги, зараз і попереду у нас багато роботи. Давайте зробимо її!
_____________________________
Ольга Демидова, ПТСТА-п
Дорогі українці, в цей складний військовий час варто продовжувати турбуватися про свій психічний стан.
Будь ласка:
1.Не ігноруйте повітряні тривоги, перебувайте в укриттях в періоди небезпеки, беріть з собою в укриття необхідний мінімум речей.
2. Будьте на зв’язку та в підтримуючому контакті з близькими вам людьми. Майте змогу розділяти та виражати з ними почуття гніву, страху, суму.
3. Звертайтесь до спеціалістів за професійною допомогою, якщо ви її потребуєте.
Наш народ переможе💙💛Єднаємося в небезпечні часи, турбуймося про себе та рідних, щоб пізніше розділити разом радість Перемоги.
Обіймаю❤️
_____________________________
Ірина Нехода, СТА-п
Боятися зараз нормально, але більш ефективно буде сконцентруватися на диханні і уяві, розвертати її до себе. Або уявляти поруч когось дуже сильного та надійного, хто зможе захистити, як,наприклад, наші ЗСУ))
Прислухайтесь до своїх емоцій, називайте їх вголос, можна надати ім форму і колір, або виміряти від 0 до 10
Найважливіші завдання сьогодення – Важливо робити все, що можливо для безпеки і продовжувати жити Життя!
Бережіть себе і вірте в Перемогу!!
_____________________________
Заріна Севальнева, ПТСТА-п
У день психічного здоров’я хочу побажати всім нам залишатися в контакті з собою, дбати про базові потреби, бути собі хорошим другом і турботливим родителем. Нам всім зараз важливі і потрібні безумовні погладжування, а дітям особливо важлива турбота і захист батьків. Всім нам бажаю рівноваги і планів дій Б, В, Г… що робити для заземлення, стабілізації і захисту себе.
1. Пийте воду маленькими ковтками, або хоча б змочуйте ротову порожнину.
2. Торкніться будь-якої поверхні. Дотик до чогось реально допомагає заземлитись. Бажано не лише торкнутись, а й описати, яка це прверхня: гладка, холодна, шорстка і т.д.
3. Огляньте простір навколо себе, фокусуючись на деталях. Ця вправа допомагає подолати тунельне бачення, яке виникає при сильному стресі, коли складається враження, що ви можете бачити предмети дише ті, що розташовані перед вами.
4. Назвіть 6 кольорів, які ви бачите прямо зараз. Знайдіть 5 найменших предметів та 5 найбільших. Знайдіть 4 предмети різної текстури.
5. Порахуйте від 20 до 0 вголос. Ця врава допомагає привести до ладу дихання. При зворотній лічбі активізуються лобні долі мозку, але будь яке дихання починається не з вдиху, а з видиху. Тому перед початком лічби треба видихнути.
_____________________________
Сергій Мордюшенко, ПТСТА-п
Поради для підтримки психічної рівноваги:
– слухатися підказок свого тіла, воно знає, коли треба діяти на повну, а коли треба відпочивати;
-вірити у перемогу, планувати та будувати плани, займатися любимою справою та допомагати ЗСУ.
_____________________________
Ганна Яворська, ТСТА-п
💛Перше, прийняти те, що українці дуже багато що втратили. Усвідомлення своєї втрати, горювання, розуміння, що життя не може бути там як до війни. І чим раніше кожен українець це усвідомить, тим більше ресурсу буде для внутрішнього психічного стану.
💛Друге, важливе розуміння того, що ми міцна, сильна, дуже рішуча та психічно здорова нація. А отже, життя триває і після війни ми будемо жити набагато краще, ми врахуємо увесь той досвід який був до, під час війни, ми все це зможемо інтегрувати найкращим чином і Україна буде процвітати.
💛Третє, ми маємо сподіватися і кожного дня робити настанови, що ми щодня наближаємося до чудової України і Україна всередині кожного з нас. І ми розквітаємо 💛💙
_____________________________
Валентина Захарченко, ПТСТА-п
💌 Подякуйте собі за те, що дбаєте про свою безпеку, а також тим, хто захищає українців та Україну.
💌 Важливо у скрутний для Вас час взятися за руки з рідними людьми. А також подумки взяти за руки тих, хто далеко від Вас, але близькі Вам та надійні.
💌 Нагадайте собі, в чому Ваша сила. Ваша сила потужна та важлива.
💌 Довіряйте об’єктивним новинам з перевірених джерел. Хайп у новинах сприяє паніці та безпорадності.
💌 Важливо пам’ятати, як багато людей в нашій країні та світі працюють заради перемоги. Як багато людей на світлій стороні добра, справедливості та людяності. Це потужна і непереможна сила.
Слава Україні!
Велика вдячність Захисникам України та ЗСУ!м